Irtisanomisilmoitus ja poismuutto

Asunnon vuokrasopimus täytyy irtisanoa kirjallisesti toimistolla tai sähköisellä irtisanomislomakkeella, johon on saatava vastaanottoviesti vuokranantajalta. Mikäli irtisanomisilmoitus lähetetään postitse, tulee lähettäjän huolehtia, että se on tullut perille. Irtisanomisilmoitus on voimassa vasta, kun vuokranantaja on sen vahvistanut.

Vuokralaiselle irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä. Esimerkiksi, jos asukas haluaa muuttaa uuteen asuntoon 1.3. alkaen, on irtisanomisilmoitus vanhasta asunnosta tehtävä vuokranantajalle viimeistään 31.1. Poismuuttopäivä on vuokrasuhteen päättymistä seuraava arkipäivä.

Poismuutto

Vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa uudelleen vuokraamista varten. Pääsääntöisesti asukas näyttää asuntoa itselleen sopivana aikana. Jotta asunnon näytöstä voidaan sopia, vuokralaisen tulee huolehtia, että vuokranantaja voi ottaa häneen yhteyttä. Myös toimisto voi näyttää asuntoa, jos niin sovitaan.

Asunnon siivoaminen ja lopputarkastus

Vuokralaisen on siivottava asuntonsa muutettuaan sieltä pois. Myös huoneiston varasto on tyhjennettävä ja siistittävä. Jos asunto on siivoamatta tai siivouksessa on puutteita, siivouskustannukset pidätetään vakuusmaksusta. Kiinteistöhuolto tekee asunnon lopputarkastuksen poismuuttopäivänä. Jos vuokranantajalla on huomautettavaa asunnon kunnosta, pidätetään korjauskustannukset vakuusmaksusta.

Asuntoon tai varastoon ei saa jättää omia tavaroita. Ongelmajätteet, vanhat kodinkoneet/elektroniikka ja huonekalut tulee toimittaa suoraan kierrätyspisteisiin – niitä ei saa jättää jätekatoksiin tai kiinteistön tiloihin. Asuntoon tai jätepisteeseen kuulumattomien tavaroiden poisviennistä laskutetaan kiinteistöhuollon laskun mukaan.

Huollon kanssa voi sopia kaatopaikalle menevien roskien viennistä maksusta. Kaatopaikkakuorman vienti:

 • Elektroniikkajäte 10 €/kuljetus
 • Sekatavarajäte 20 €/kuljetus

Sovi kiinteistöhuollon kanssa, p. 050 342 6366 tai kiinteistohuolto@osna.fi

Vakuusmaksun palauttaminen

Ennen vakuusmaksun palauttamista käymme tarkastamassa asunnon kunnon. Vakuusmaksusta ei voi kuitata viimeisen kuun vuokraa. Vakuusmaksu palautetaan 2-3 viikon kuluttua sopimuksen päättymispäivästä ellei siitä tarvitse tehdä pidätyksiä, jotka viivästyttävät käsittelyä. Muista jättää pankkiyhteytesi vakuusmaksun palauttamista varten.

Siivousohjeet muuttotarkastusta varten

 • Puhdista keittiökaapistot, jääkaappipakastin (muista myös pakastimen sulatus) sekä liesi, liesikupu ja rasvasuodatin. Huolehdi, ettei pakastimen sulamisvesi vaurioita lattiaa.
 • Puhdista uuni, lieden/uunin tausta ja sivut sekä uunin alta liettä siirtämällä.
 • Puhdista keittiön allaskaappi jäteastioineen.
 • Puhdista kylpyhuone (lavuaari, wc-istuin, seinät, lattiat ja lattiakaivot, peilit, hanat, suihkun saippuakuppi).
 • Pese saunan lauteet, seinät ja lattiat.
 • Huolehdi, että ikkunat ovat puhtaat (myös ikkunan välit ja puitteet).
 • Puhdista ilmanvaihtoventtiilit.
 • Puhdista vaatekaappi ja kaapit.
 • Pyyhi seinät ja lattiat sekä erilaiset ylhäällä olevat listat, palovaroittimet yms. nihkeällä liinalla.
 • Huolehdi, että parveke ja huoneiston varasto ovat siistissä kunnossa.
 • Mahdolliset teippien jättämät jäljet on poistettava varovasti pintaa rikkomatta.
 • Tarkista, että valaisimien kattopistorasiat ovat paikoillaan. Vaihda myös asunnon kiinteiden valaisimien, jääkaapin tai uunin palaneet hehkut, loisteputket ja sytyttimet.
 • Huolehdi myös, että mahdollisen astian- ja pyykinpesukoneen tulo- ja poistovesiliitäntöjen tulpat ovat paikallaan keittiössä ja kylpyhuoneessa.
 • Tarkista, että palovaroitin on paikoillaan ja toimiva.

Jos huoneisto on siivottu huonosti tai siivoamaton, siivouskulut pidätetään vakuudesta (siivoushyvitys tai vuokranantajan kanssa ennalta sovitusti siivousliikkeen laskun mukaan).

Avaimet tulee palauttaa toimistollemme muuttopäivänä klo 12.00 mennessä. Avaimia ei saa jättää huoneistoon tai avainten hausta aiheutuneet kustannukset veloitetaan asukkaalta (poikkeukset Mäkelininkatu 37, Mäkituvantie 1, Aisakellontie 4-6 ja Pappilantie 3). Mikäli avaimia on kadonnut, ilmoita siitä hyvissä ajoin ennen muuttoa isännöitsijälle.

Huoneiston korjausvastuuasiat

Erilaisten vikojen korjausten kustannusten maksajasta saattaa olla epätietoisuutta. Kiinteistön ulko- ja sisäpuoliset korjaustyöt kuuluvat yleensä vuokranantajalle. Huoneistokohtaisissa korjauksissa sovelletaan aiheuttamisperiaatetta, jolloin luonnollisen kulumisen ja normaalin asumisen piiriin kuulumattomien vaurioiden korjauskustannukset peritään asukkaalta.

Asukas on velvollinen ilmoittamaan asunnossaan ilmenevästä viasta isännöitsijälle tai kiinteistöhuoltoon.

Kustannusvastuu kuuluu; A: asukkaalle, V: vuokranantajalle, V/A: tapauskohtainen. Huomioitava kuitenkin on, että vain lihavoidulla merkityt korjaukset asukas saa tehdä itse. Muista on aina neuvoteltava vuokranantajan kanssa. Asennuksia ja korjauksia, joista aiheutuu asunnolle muutoksia (kuten tapetointi, kiinteiden kalusteiden asennus tai päällystäminen ym.) ei lähtökohtaisesta saa suorittaa. Maalauksista tulee neuvotella isännöitsijän kanssa. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä isännöintiin (Suvi Maijala, suvi.maijala(a)osna.fi, p. 044-511 7888).

Yleisimmät korjaustarpeet
Kustannusvastuu (maksaminen) kuuluu;
A: asukkaalle, V: vuokranantajalle, V/A: tapauskohtainen. Huomioitava kuitenkin on, että vain lihavoidulla merkityt korjaukset asukas saa tehdä itse. Muista on aina neuvoteltava vuokranantajan kanssa.

AVAIMET JA LUKKO
– lisäavaimet A
– huoneiston ulko-oven sarjoitus V/A
– turvalukon asennus A
– varmuusketjun asennus A

IKKUNAT
– ikkunapuitteiden korjaus V
– ikkunoiden ulko-, tai sisälasin vaihto V/A
– ikkunoiden tiivistys V/A
– aukipitolaitteet ja helat A

OVET
– huoneiston ulko- tai parvekkeenoven korjaus V
– sisäovien rakennevian korjaus V

KEITTIÖN KALUSTEET
– keittiökalusteiden kunnostaminen V
– taloyhtiön jääkaapin / pakastimen korjaus V
– kuivausritilöiden vaihto V

PINTAREMONTIT
– ulkoseinän korjaus ja parveke V
– peilit A
– sisämaalaukset ja tapetoinnit A
– lattiapäällysteiden vaihto A
– muu vastaava A

LÄMMITYS JA ILMANVAIHTO
– lämpöpattereiden ilmaaminen V
– patteriventtiilien korjaus ja säätö V
– ilmanpoistoventtiilien puhdistus A

VESI- JA VIEMÄRILAITTEET
– pesualtaan tulpat A
– suihkuletkun ja -verhon vaihtaminen A
– lavuaarin allaskaapin asennus A
– pesukoneliitännät A
– lattiakaivojen puhdistus A
– WC-istuimen kansien vaihto A
– WC:n vesilaitteiden korjaukset V
– putkistovuodot ja viemäritukokset V/A
– vesihanojen korjaus ja uusiminen V

SÄHKÖLAITTEET
– kiuaskivet A
– palovaroittimet V
– palovaroittimen paristonvaihdot A
– jääkaapin ja uunin lampun vaihto A
– valaisimet, lasikuvut ja lamput A
– valokatkaisijat, katto – ja muut pistorasiat V
– lieden levyn uusiminen V/A
– lisäpistorasiat A
– antenniliitosjohdot A