Ohjaus – ja neuvontapalvelut

Nuorisoasumiseen kuuluu myös asumisen tukeminen niiden nuorten kohdalla, joilla on epävarmuutta asumisesta tai arjen hallinnasta. Tavoitteemme on, että nuori ymmärtää kokonaisvaltaisen elämänhallinnan vaikutuksen asumiseen ja asumisen vaikutuksen hyvinvointiinsa. Tavoitteemme saavuttamiseksi toteutamme eri tasoista yksilöohjausta ja teemme tiivistä yhteistyötä isännöinnin, vuokrareskontran ja kiinteistöhuollon kanssa.

Nuorisoasumisen periaatteen mukaan tuettu asuminen on normaaliin nuorisoasumiseen integroitua, vuokrasopimukseen perustuvaa itsenäistä asumista. Nuori voi jatkaa asumistaan samassa asunnossa myös tukisuhteen päätyttyä tai aloittaa tuen asumisen aikana esim. vuokranmaksuvaikeuksien vuoksi.

Asumisneuvonta

Tarvitsetko apua asuntohakemuksen täyttämiseen? Haluatko selvittää vuokravelkaasi? Huolettaako jokin asumisessa? Olipa asiasi pieni taikka suuri, voit koska tahansa kysyä neuvoa asumisohjaajalta.
Asumisohjaaja neuvoo ja tukee asunnon hakuun, asumiseen ja muuttoon liittyvissä kysymyksissä. Ohjaajan tavoitteena on auttaa asukasta selvittämään tilannettaan niin, että asuminen jatkuu ja sujuu hyvin.

Asumisohjaajamme on tavattavissa Byströmin talolla (Byströmin nuorten palvelut) osoitteessa Hallituskatu 5, 90100 Oulu, aina parittomien viikkojen maanantaina klo 14-16. Voit tulla kysymään asioista, jotka askarruttavat asumisessa tai vaikka keskustelemaan siitä oletko valmis muuttamaan omillesi. Walk in -tapaamiselle ei tarvita ajanvarausta. Sinun ei tarvitse asua Osnakodeilla, jotta voit tulla Walk in -tapaamiselle.

Tavoitat asumisohjaajan myös Byströmin ohjaamon chatista. Tarkista tarkemmat ajat Byströmin kalenterista.

Asumisohjaajajien yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta.

Asumisohjaus

Asumisohjaus on yksilöllistä ohjausta erityisesti asumisasioiden hoitamisessa. Asumisohjauksessa käsitellään mm. vuokranmaksuun, vastuullisena vuokralaisena toimimiseen ja asunnosta huolehtimiseen liittyviä asioita. Nuoren kanssa käydään läpi myös taloudenhoitoon ja rahankäyttöön liittyviä asioita. Ohjausjaksot kestävät yleensä muutamia kuukausia.

Asumisohjaukseen hakeudutaan asuntoa haettaessa. Mainitse asuntohakemuksessa, että haluat ohjausta asumiseesi tai soita yhdistyksen toiminnanjohtajalle. Myös nuoren huoltaja, sosiaalityöntekijä tai muu nuoren verkostoon kuuluva aikuinen voi ohjata nuorta hakeutumaan asumisohjaukseen. Asumisohjaukseen ei pääsääntöisesti ole jonoa.

Tuettu asuminen

Tuetun asumisen palvelumme on yksilöllistä, tavoitteellista ja kokonaisvaltaista tukea itsenäiseen asumiseen ja elämänhallintaan. Palvelu on tarkoitettu 17–25 (29) -vuotiaalle itsenäiseen asumiseen tukea tarvitsevalle nuorelle. Keskeisenä ajatuksena meillä on nuoren yksilöllisten itsenäistymistarpeiden huomioiminen ja asumisen normaalius. Tuettu asuminen ei ole sidottu Osnakodeilla asumiseen, vaan nuori voi jatkaa asumista nykyisessä asunnossaan tai hakea asuntoa vapailta markkinoilta. Tarvittaessa voimme tarjota asunnon myös Osnakodeilta. Tuen kesto vaihtelee muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen tarpeen mukaan. Asiakkaillemme on tarjolla myös ryhmä- ja asukastoimintaa.

Työmuotoina käytämme mm. yksilöohjausta, kotikäyntejä, verkostotyöskentelyä, palveluohjausta ja tukikeskusteluja. Käytännön ohjaustyön ohella nuoret saavat motivointia oman toiminnan ja elämän suunnitteluun, sekä tukea omien voimavarojen ja osaamisen löytämiseen. Työssämme painottuu ratkaisukeskeinen ote. Haluamme vahvistaa nuoren asumisen valmiuksia ja taitoja, ja turvata asumisen onnistuminen.

Tuettuun Asumiseen hakeudutaan oman sosiaalityöntekijän kautta. Mainitse asuntohakemuksessa, että haet tuettuun asumiseen.

Tuettu asuminen aktiivisesti päihteitä käyttäville

Kyseessä on asumisen ja kuntoutuksen palvelu.

Tarjoamme nuorelle asunnon sekä tuetun asumisen palvelun. (ks edellä) Asiakkaita varten meillä on 15 tukiasuntoa, sekä 6-8 muuta vuokra-asuntoa. Asiakkaina on 18-30v. asunnottomia tai vaikeasti asutettavia oululaisia nuoria aikuisia. Ensisijaisena tavoitteenamme on katkaista asunnottomuuskierre ja turvata itsenäisen asumisen onnistuminen. Työskentelymme on tavoitteellista asumisen ja elämänhallinnan tukemista tai ylläpitävää toimintaa asumisen turvaamiseksi asiakkaan toimintakyvystä riippuen. Palvelun päättyessä nuori hakee asuntoa vapailta asuntomarkkinoilta, tai halutessaan Osnakodeilta.

Palveluun ohjautuminen tapahtuu Oulun kaupungin aikuissosiaalityön kautta. Mainitse asuntohakemuksessa, että haet tuettuun asumiseen.

 

Lisätietoa tuetusta asumisesta: Heli Lappeteläinen, p. 044-7775773, heli.lappetelainen (at) osna.fi

Hyödyllisiä linkkejä asumiseen ja itsenäistymiseen liittyen:
www.nal.fi
www.muntalous.fi
www.ouka.fi/oulu/nuoret
www.zekki.fi

Lisätietoa yhdistyksestä OsNa ry