Vapaana – vapaaehtoiset nuorten asumisen tukena

Mikä?

Vapaana – vapaaehtoiset nuorten asumisen tukena- hanke on tarkoitettu kaikille kemiläisille, keminmaalaisille ja torniolaisille alle 30-vuotiaille nuorille, joilla on asumiseen liittyviä haasteita kuten esimerkiksi vuokranmaksuvaikeuksia, puutteita asumistiedoissa- ja/tai taidoissa, asunnottomuutta tms.

Hankkeen tavoitteena on alle 30-vuotiaiden nuorten asumistaitojen- ja tietojen parantaminen, asumisen vakiinnuttaminen sekä elämähallinnan parantaminen vapaaehtoisten tukihenkilöiden avulla

Miten?

Vapaana-hanke rekrytoi ja kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä nuorten tueksi. Vapaaehtoinen tukihenkilö auttaa nuorta asumiseen liittyvissä asioissa, kuten esimerkiksi taloudenhallinnassa, asumistaitojen- ja tietojen kehittämisessä, etuuksien hakemisessa sekä elämän- ja arjenhallinnassa.

Lisäksi hankkeen projektikoordinaattorilta on mahdollisuus saada apua ja ensikäden tietoa asumiseen liittyvissä asioissa

Vapaana-hanke voi tulla kysymykseen, jos:

  1. Nuorella on edessään muutto ensiasuntoon
  2. Nuoren asuminen uhkaa päättyä vuokranmaksuvaikeuksien tai muiden häiriöiden takia
  3. Nuori tarvitsee tukea ja ohjausta asumiseen liittyvissä asioissa

Vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi?

Vapaana-hanke järjestää 2-3 koulutusta vuodessa tarpeen mukaan vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille henkilöille. Koulutukseen osallistuminen edellyttää tukihenkilötoiminnasta kiinnostuneelta henkilöltä halua ja kykyä tukea pulassa olevaa nuorta, mutta alaan liittyvää koulutusta tai työkokemusta vapaaehtoiseksi haluavalta ei vaadita.

Lisätietoja Vapaana-hankkeesta ja vapaaehtoiskoulutuksesta:

Janne Olsen, projektikoordinaattori, 044 558 6417, janne.olsen@osna.fi

Asumisohjaaja

Vapaana-hankkeen yhteydessä nuorilla ja nuorten parissa työskentelevillä on mahdollisuus myös asumisohjaajan palveluihin. Asumisohjaaja voi tulla sovitusti pitämään nuorille esimerkiksi Asumisen ABC:tä, jossa käydään läpi kattavasti asumisen perusasioita, kuten asunnon hakemista, viranomaisasioimista, vuokralaisen- sekä vuokranantajan velvollisuuksia ja asumistietoihin- ja taitoihin liittyviä asioita. Asumisohjaaja voi tulla pitämään Asumisen ABC:tä esimerkiksi peruskoulujen 9. luokkalaisille, lukiolaisille sekä ammattikoululaisille.

Asumisohjaajalta nuori saa myös yksilöllisiä neuvoja ja ohjausta asumiseen liittyvissä asioissa. Yksilöohjauksessa käydään läpi muun muassa vuokranmaksuun, vastuullisena vuokralaisena toimimiseen sekä asunnon ylläpitämiseen liittyviä asioita.

Tämän lisäksi asumisohjaaja on näkyvästi esillä nuorille tarkoitetuissa tapahtumissa, oppilaitoksissa sekä virastoissa ns. pop up- toiminnan muodossa.

Tuliko Sinulle idea yhteistyöstä asumisohjaajan kanssa tai onko Sinulla asumiseen liittyviä kysymyksiä? Ota rohkeasti yhteyttä!

Asumisohjaajan yhteystiedot:

Janne Paakki 044 558 4568 janne.paakki(@)osna.fi, IG-tili: asumisohjaaja_janne

Vapaana – hanke ja asumisohjaajan palvelut toteutetaan Veikkauksen tuella.